Weekbrief week 30 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 30                                                                                           26 juli 2023

Beste klanten,
deze week snijbiet en postelein in het (grote) pakket. beide bladgroentes zijn minder gebruikelijk en worden tegenwoordig onder de noemer “vergeten groentes” aan de man gebracht. Van beide is er een kleine portie, half pondje, om uit te proberen. Snijbiet laat zich behandelen als spinazie: stelen in korte stukjes snijden en dan kort stoven of roerbakken. Postelein is een bijzondere plant, een vetplantje dat als enige geen andere planten in zijn familie heeft. Postelein heeft een licht zure en zoute smaak en kan zowel gekookt als vers gegeten worden. Snijd de dikkere stelen in korte stukjes.

Fruitpakketten: cripps pink appel, blauwe druiven, kiwi. In het midden pakket nog aardbei.
In het grote groentepakket: rode biet, cherrytomaat, courgette, bloemkool, snijbiet en postelein (VW), basilicum
In het midden pakket: rode biet, cherrytomaat, courgette, bloemkool, paksoi, ui
In het kleine pakket: rode biet, cherrytomaat, courgette, bloemkool, paksoi, basilicum
Eet smakelijk, het Vrij Waterlandteam

Panzanella van geroosterde courgette, tomaat en basilicum

200 gr oud brood (liefst zuurdesem maar niet te donker), 3 el rode wijnazijn, 3 trostomaten, 1 rode ui, 1 flinke bos basilicum, 5 el extra vierge olijfolie, peper en zout, 1 courgette.

Broodsalade is een manier om van de volle, mooie smaak van een rijpe tomaat te genieten  en om van je oude brood af te komen op een manier waarop je er ook nog van kan genieten ook. Het brood moet oud zijn maar het liefst een beetje een licht brood.

Schil de ui en snij deze in dunne ringen, week de ui nu in de azijn, laat de ui minimaal 10 minuten in de azijn staan om deze goed te laten intrekken. Scheur het brood in soort van brokken, het scheuren zorgt ervoor dat je een rustieke uitstraling krijgt en dat de dressing  van de salade goed kan intrekken. Snij de tomaten in blokjes en doe deze vervolgens bij de ui. Snij de courgette in de lengte in vieren en eventueel de zaadlijst eruit. Bestrijk de courgette met wat olie en doe er peper en zout op. Nu kun je de courgette lekker op de barbecue roosteren of in een koekenpan bakken. In beide gevallen moet de bereiding niet te lang duren zodat de courgette niet te gaar wordt. Laat de courgette afkoelen en snij deze vervolgens in reepjes. Scheur de basilicum in grove stukken.

Nu kunnen we de salade af gaan maken. Neem een grote saladekom, doe hier nu de tomaat, ui (met de azijn), basilicum, brood en de courgette in en maak dit op smaak met peper uit de molen en zout. Schep goed door elkaar en laat het brood de sappen van de tomaat opnemen. Maak het geheel af met de olijfolie en schep het nogmaals goed door. Het brood moet niet een papje worden en stevigheid behouden, vandaar dat we voor dit recept oud brood gebruiken.

Quiche van bloemkool en taleggio kaas met kappertjes

Voor het quichedeeg:

250 gr bloem, 100 gr boter, 1 ei, 80 gr yoghurt en een snufje zout.

Voor het maken van een mooi deegje moet de boter zacht zijn. Weeg de bloem af in een deegkom. Voeg hieraan ei, boter, zout en de yoghurt toe, kneed dit goed door elkaar. Indien het deeg te plakkerig blijft, kun je gewoon wat bloem toevoegen. Het deeg moet een mooie bal vormen die niet plakt. Nu pak je het deeg in en laat het 1 uur rusten in de koelkast. Daarna kun je het verder verwerken, dus uitrollen en de quichevorm met het deeg bekleden. Voor het uitrollen van het deeg gebruik ik ook wel polenta, dat geeft het deeg een soort crunch en structuur die bij quiche lekker is.

Voor de vulling van de quiche:

1 bloemkool, 100 gr taleggio (Italiaanse roodschimmelkaas), 4 eieren, 200 gr crème fraîche, 2 el kappertjes.

Neem de bloemkool en maak deze schoon, snij er mooie roosjes van en van de stronk blokjes van 1,5 cm. Blancheer de bloemkool beetgaar en laat deze op een groot plat bord afkoelen. Strooi de gehakte kappertjes over de bloemkool en schep het geheel even om, hierdoor geef je de bloemkool al wat hartigheid van de kappertjes mee.
Klop de eieren los en klop daarna de crème fraîche er doorheen. Maak het eimengsel op smaak met peper en zout. Let wel op met het zout i.v.m. de kappertjes en de kaas die nog door het mengsel moet.
Snij de kaas in blokjes, nu kun je ervoor kiezen om de kaas bij het ei te doen of je kunt de kaas later op de quiche doen zodat deze boven op de quiche smelt en karamelliseert. In het geval dat je de kaas door het mengsel doet, snij je het door het eimengsel met de staafmixer.

Doe de bloemkool samen met de kappertjes in de beklede vorm en dek af met het eimengsel. Bovenop dus eventueel de kaas. Bak de quiche ongeveer 1 uur op 160 graden Celsius. Dit is een recept voor een grote quiche die ongeveer een doorsnede heeft van 28 centimeter. Het  staat u natuurlijk vrij om hierin te variëren, kleine quiches zijn ook leuk, de baktijd is dan natuurlijk anders. Ik maak ook veel kleine quiches van 10 centimeter die ik bak in 15 minuten.

Tabouleh van couscous en gepofte rode biet

150 g couscous, 2 rode bieten, bosje munt, bosje peterselie, verse koriander, 5 el extra olijfolie, 1/2 citroen (de schil geraspt en uitgeperst), zout en peper, 100 gr cherrytomaatjes, 1 2 bosuitjes , ½ komkommer, 50 gr zonnebloempitten.

Poffen van bietjes is een heel dankbare bereiding, de bietjes worden erg smaakvol doordat je het water onttrekt. Was de bietjes en leg ze in een velletje aluminium folie. Strooi er wat peper en zout op, eventueel een takje tijm, en pak de bietjes in. Zet de oven op 160 graden en pof de bietjes tot je er met een scherp mes gemakkelijk in kunt prikken (ongeveer 1,5 uur) afhankelijk van hoe groot de bietjes zijn. Laat ze in de folie afkoelen.

Couscous garen doordat je kokend water op de couscous giet en een paar tellen afgedekt laten staan met een deksel die goed afsluit of dmv huishoudfolie. Bij de couscous doe je peper en zout en eventueel een takje tijm. Het duurt niet lang voordat je de couscous moet omscheppen en weer afdekken (10 tellen ongeveer). Na weer ongeveer 10 tellen de deksel eraf halen en de couscous omscheppen met een beetje olie. Je kunt de couscous laten afkoelen in de saladekom waarin je de tabouleh serveert. 
Was de verse kruiden en droog ze alvorens je ze snijdt, halveer de cherrytomaatjes en snijd blokjes van de komkommer. Doe alles bij de couscous in een grote schaal, snij de bosui en voeg die ook toe aan de tabouleh.
Maak het geheel aan met het citroensap en de olijfolie en breng verder op smaak met peper en zout. Rooster de zonnebloempitten in een pannetje met een laagje olie. Als de zonnebloempitten gekleurd zijn zeef je ze uit de olie d.m.v. een zeefje en doe je er meteen een beetje zout op. Laat ze rustig afkoelen, belangrijk is dat ze niet te donker worden want dan worden ze bitter.
Nu kun je de bietjes uitpakken en schillen, snij ze in blokjes en voeg ze toe aan de tabouleh. Meng alles goed en laat alle smaken ongeveer een ½ uur doortrekken alvorens je serveert met de geroosterde zonnebloempitten en wat mesclun van rucola en bindsla.