Weekbrief week 22 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 22                                                                                                                 31 mei 2023

Beste klanten, deze week sla, bietjes en lente-uien van eigen tuin in de tassen. Het eigen tuinseizoen lijkt eindelijk van start gegaan. Naast deze start, helaas ook een einde. Doreth onze receptenzoekster gaat ermee stoppen. Wij willen haar heel, heel hartelijk danken voor al die jaren trouwe dienst en de inkijkjes in haar privékeuken. Doreth we wensen je veel plezier in je nieuwe banen in Amsterdam en thuis in Haarlem.

Nu volgt onvermijdelijk de vraag wie…. O wie…?

fruitpakketten: appel, peer, sinaasappel en banaan. Midden pakket ook Galia meloen.
In het grote groentepakket: sla, bosuitjes, sperziebonen, paksoi en paprika.
In het midden pakket : sla, bosuitjes, sperziebonen, spitskool en gember.  
In het kleine pakket: sla, bosuitjes, sperziebonen en rode bosbiet.  
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Van Doreth, de receptioniste: Deze brief is niet alleen een receptenbrief, maar ook een afscheidsbrief. Na ruim 4 jaar (of bijna 5?) jullie een kijkje in mijn keuken en in mijn leven te hebben gegeven, heb ik besloten hiermee te stoppen. Met veel plezier heb ik het de afgelopen jaren gedaan, alleen voelt het momenteel uit balans in combinatie met mijn werk bij het Rijksmuseum en een gezin met 2 pubers. Ik heb behoefte aan tijd en ruimte voor andere leuke dingen. Gelukkig haal ik iedere week nog steeds mijn tas op, dus ik blijf jullie wel zien😉.

GEROOSTERDE BIETENSALADE MET QUINOA

Bieten, 100gr quinoa, sla, 1 appel, 1 grote hand walnoten, zachte geitenkaas, olijfolie en balsamico azijn, honing en tijm.

Verwarm de oven voor op 180gr. Schil de bieten en snijd ze in 6 á 8 parten. Meng met 1el balsamico azijn en 1el olijfolie en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 30-40min in de oven, tot ze gaar zijn, let op, op het laatst gaat het ineens hard!! Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat wat afkoelen. Maak een dressing van 1el balsamico azijn en 3el olijfolie, meng er wat honing door en een el tijm. Meng de sla erdoorheen. Ik gebruik iedere soort sla, spinazie of een mix, net wat er voorhanden is. Snijd de appel in kleine blokjes. Mix nu de appel, quinoa en bieten door de salade, verkruimel de geitenkaas erover en garneer met de walnoten. Ik weet niet hoe ik aan dit recept kom, ik maak het al heel lang. Ik denk dat ik begonnen ben met het recept van bietjes met balsamico uit de oven van: “uitpaulineskeuken.nl” en het toen naar mijn eigen smaak steeds meer heb aangepast met eerst de sla en geitenkaas en later de quinoa!

SPITSKOOL MET GEMBERROOM EN “VERDOVENDE OLIE”

50gr vers geraspte gember, 220gr roomkaas, 1 teentje uitgeperste knoflook, 1el limoensap, ½ spitskool, 1el sojasaus, zout. Voor de verdovende olie: 150ml olie, 60gr fijngesneden sjalotten, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 10gr geraspte gember, ½ rode chilipeper, 1 steranijs, 1el paprikavlokken, 1tl chilivlokken, 1½ tl grof gekneusde Szechuan peperkorrels, 1½ tl tomatenpuree, 1tl zwart en 1tl wit sesamzaad.

Begin met de “verdovende olie”. Verwarm 2el van de olie in een klein pannetje op middelmatig vuur. Voeg de sjalot, knoflook, gember en specerijen toe en bak alles 5min totdat de sjalot gaar is. Doe nu de tomatenpuree en sesamzaadjes erbij en bak 2min mee. Draai nu het vuur naar de laagste stand en schenk de rest van de olie erbij. De olie mag niet gaan borrelen, maar 10 minuten zachtjes sudderen. Druk voor de gemberroom 50gr geraspte gemberwortel door een theezeefje om al het sap eruit te persen. Je hebt 2el gembersap nodig. De pulp gaat weg. Roer het sap door de roomkaas, samen met de knoflook, limoensap en een snuf zout. Zet apart.
Breng een grote pan met water en zout aan de kook. Verwijder het kontje van de spitskool en haal de bladeren los van de stronk. Blancheer de bladeren 2min in het water zodat ze net gaar zijn. Giet af en laat goed uitlekken in een zeef. Dep ze daarna droog met keukenpapier en laat afkoelen. Mix in een kommetje de sojasaus met 3el van de verdovende olie. Voeg daarna ook 1el van de “stukjes” uit de pan toe. Strijk de gemberroom uit over een grote schaal of bord. Verdeel hier de koolbladeren op en lepel het oliemengsel er overheen. Lekker met Libanese wraps. De kenners onder ons herkennen aan de lange lijst ingrediënten misschien de bron: Ottolenghi

PAKSOI MET PITTIG TOFUGEHAKT, BOSUI & MIE

375gr tofu naturel, 1el paprikapoeder, 1el komijnpoeder, 1tl knoflookpoeder, 1tl uienpoeder, ½ tl zout, 6el arachideolie, 2el ketjap medja (iets zoeter en dikker als manis), 2el sambal oelek, 1 paksoi, 3 bosuitjes, 1 limoen, 2el Japanse sojasaus, 250gr Chinese eiermie.

Verwarm de oven voor op 200gr. Laat de tofu uitlekken en dep heel goed droog met keukenpapier. Verkruimel de tofu fijn in een kom, Meng met de droge kruiden en de helft van de olie. Verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ca 25min bruin en licht knapperig in het midden van de oven. Voeg de ketjap en 1el sambal toe en meng goed. Zet terug in de oven, zet de oven uit en laat het gehakt nog ca 5min in de warme oven staan om extra knapperig te worden. Was ondertussen de paksoi en snijd in stukken van ca 5cm. Snijd de bosui in zo dun mogelijke ringetjes. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Meng het rasp en sap met de rest van de olie, de rest van de sambal en de Japanse sojasaus tot een dressing.
Breng 2 pannen water aan de kook. Bereid in de ene pan de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat uitlekken, maar spoel niet koud af. Kook in de andere pan de paksoi 2min. (Ik roerbak de paksoi kort -soms aangevuld met paprika of courgette- en giet dan de dressing erover.) Giet af en laat uitlekken. Meng de nog warme mie met de helft van de dressing en verdeel over 4 borden. Verdeel de paksoi en de rest van de dressing erover. Schep het tofugehakt erop en bestrooi met de bosui. Dit recept uit de Allerhande gaf ik laatst door aan een vriendin (die van het Pieterpad). Ze vond het heerlijk, haar man zei zelfs dat hij dit wel iedere week kon eten zo lekker……..

DE ULTIEME ZOMERSALADE

Een krop sla, paprika, komkommer, tomaat, avocado, bosui, pijnboompitten, 1 mango, 1 gerookte kipfilet. Voor de dressing: 3 el olijfolie, 1el citroensap, 1tl honing, 1tlmosterd, peper en zout naar smaak.

Maak de dressing in een grote schaal. Snijd de overige groenten, de mango en de kipfilet klein, en voeg alles toe aan de dressing en roer goed door. Was en droog de sla en scheur boven de schaal in stukken en meng met de rest. Rooster de pijnboompitten en strooi over de salade. Altijd succes met deze heerlijke zomerse salade! Ik heb dit ooit gegeten bij onze buren en maak hem sindsdien gewoon na!

SPERZIEBONEN MET UI EN TOMAAT

Sperziebonen in stukjes van 4cm, 2 tenen knoflook, 2el rode wijnazijn, 1tl tijm, ½ tl zout, ½ tl peper, 1¼ dl olijfolie, 1 grote fijngehakte tomaat, 60gr gesnipperde ui, 1el oregano.

Kook de bonen beetgaar. Giet af en laat ze uitlekken en afkoelen. Pureer in een blender de knoflook met de azijn, tijm, zout en peper. Voeg met draaiende motor de olie in een dun straaltje toe. Meng 20min voor het serveren de bonen met de tomaat en de ui. Schep om met de vinaigrette en bestrooi met de oregano. Uit het kookboek: “Mexico, koken en reizen”