Weekbrief week 32 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 32                                                                                          9 aug. 2023

Beste klanten, Vrij Waterland is de gehele zomervakantie geopend. De winkel is open op donderdag en vrijdag van 9 tot 16 uur. Er zijn groente- en fruitpakketten voor abonnementhouders, ook buiten de winkel “in de kist”. Medewerkers zijn wel een voor een op vakantie, daarom is er na deze week enkele weken geen receptenbrief beschikbaar.

Deze week:

fruitpakketten: Cripps pink appels, witte druiven, bananen en voor het midden pakket ook nog een Galia meloen.
In het grote groentepakket: broccoli, romaanse sla, rode bietjes, tomaat en basilicum.
In het midden pakket: broccoli, romaanse sla, rode bietjes, tomaat en basilicum.
In het kleine pakket: broccoli, botersla, rode bietjes, groene puntpaprika en basilicum.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam.

Michiel Willems, onze VW huisreceptionist is met vakantie. Recepten deze week uit Odins receptenboek

Rode salade met bietjes, appel, paprika en dilledressing

Sla met rode biet, appel, paprika en feta met een lekker frisse dilledressing. Versier hem met hartige pompoenpitjes die zijn geroosterd en daarna afgeblust met shoyu.  

 1 krop sla, 100 g gekookte bietjes, 50 g blauwe bessen, 1 appel of 1 peer, 1/2 groene paprika, 100 g feta of een soortgelijk vegan kaasje, verse basilicum, 1 el rijststroop (of honing of agavesiroop), 70 ml olijfolie, sap van 1/2 citroen, 50 g pompoenpitten, 1 el shoyu of tamari

Was en pluk de sla, sla goed drogen in een slacentrifuge. Snij de gekookte bietjes in dunne partjes. Snij de paprika in blokjes. Haal het klokhuis uit de appel of peer en snij in heel dunne schijfjes. Verkruimel de feta boven een schaaltje. Hak de basilicum fijn. Klop een dressing van de olie, de dille, het citroensap en de rijststroop en een klein beetje zout en peper. Proef of de smaak in balans is. Rooster de pitten in een droge koekenpan, zet het vuur uit en blus de pitten af met de shoyu. Even goed roeren als je de shoyu erbij doet, dan worden alle pitjes gecoat met een laagje. Drapeer de sla in een mooie schaal, leg de rest van de groente en fruit erop en bestrooi met feta en pitten. Besprenkel met de dressing en serveer.

Broccoli met walnoten

2 timbaalvormpjes (elk 125 ml ), 150 g broccoli, in kleine stukjes, 2 el bouillon, 25 ml 
slagroom, 10 g boter, 1 ei, peper en zout

walnotensaus : 1 dl bouillon, 3 verse walnoten, gemalen foelie, 5 g boter

Laat de boter smelten en voeg de stukjes broccoli toe. Laat even stoven tot de groente glazig wordt. Bouillon bijgieten, de pan afdekken en de groente 5 min stoven. De pan van het vuur halen en de inhoud laten afkoelen. De broccoli in het kookvocht met de mixer pureren en onmiddellijk ei, room en kruiden toevoegen. Mixen tot er een homogene massa ontstaat. De timbaaltjes met boter invetten en vullen met de puree. In een schaal met kokendheet water zetten (1/3 moet boven water blijven). De bak gedurende 25 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven plaatsen. Ondertussen de verse walnoten kraken en grof hakken. Het haksel in boter roosteren. De bouillon opwarmen, op smaak brengen met een weinig foelie en mengen met de noten. De timbaalvormpjes op voorverwarmde borden draaien en verwijderen. De saus rond de vulling gieten.

Vegan broccolisoep met paardenbloemen

Vegan zomersoepje met broccoli, spinazie en wildgeplukte paardenbloemen.

1 kopje rauwe cashewnoten (een nacht geweekt),
3 el edelgistvlokken, 1 el verse citroensap, 3 kopjes bouillon, gesnipperde-ui, 1 stengel bleekselderij, 2 teentjes knoflook, 1 kleine broccoli, 1 wortel, handjevol paardenbloemenblad, handjevol spinazie of basilicum, 1/4 theelepel nootmuskaat, peper en zout naar smaak

Giet de cashewnoten af ​​en mix ze in een blender samen met 2 kopjes water, edelgistvlokken en citroensap. Mix tot een gladde massa en zet apart. Voeg in een grote pan op middelhoog vuur 2 eetlepels groentebouillon toe, samen met de fijngesneden ui en selderij. Sauteer tot ze zacht zijn, ongeveer 2 minuten. Voeg de knoflook toe en kook nog 2 minuten, voeg zo nodig nog 2 eetlepels groentebouillon toe om aanbranden te voorkomen. Voeg de resterende groentebouillon toe aan de pan, samen met al het cashewnotenmengsel dat je hebt gemengd. Meng tot een mooi geheel. Voeg de broccoli, wortel, paardenbloemen, basilicum en nootmuskaat toe en mix opnieuw. Breng het mengsel aan de kook en laat het sudderen. Laat 15-20 minuten koken, regelmatig roeren, tot de soep is ingedikt. Als de soep is ingedikt, haal je hem van het vuur. Breng op smaak met peper en zout. 
Serveer warm met een garnituur van fijngesneden uitjes, paardenbloem-blaadjes en eventueel croutons van oud geworden plakje (zuurdesem) brood. Genieten!

Kleurige zomergroentenschotel, met veel kruiden.

Makkelijk te maken en hartstikke gezond. Maak het  met wat voor handen is bijv. broccoli, bospeen, paprika, bietjes, sperziebonen, snijbonen,

1 kleine tomaat, in blokjes, 160 g basmatirijst, 180 g rode linzen uit pot, 180 g gele linzen uit pot, 1/4 tl komijnzaad, 1/4 tl komijnpoeder, 1/4 tl korianderpoeder, 1/4 tl kurkumapoeder, 1/4 tl mosterdzaad, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1/2 cm verse gember, zonnebloemolie, peper en zout

Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Verhit 1 el olie in een ruime pan en fruit hierin de helft van de ui en knoflook glazig. Voeg komijn- en mosterdzaad toe met de linzen, tomaat en kurkumapoeder. Roer af en toe door. Hak de gember. Fruit samen met de rest van de ui en knoflook aan in een beetje olie. Snijd de groenten allemaal in dezelfde grootte. Voeg eerst de bospeen en broccoli toe aan de ui en knoflook. Voeg na 5 minuten de bonen, paprika, koriander- en komijnpoeder toe. Voeg eventueel een beetje water toe en zet de deksel op de pan zodat de groenten kunnen garen. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met de rijst en linzen.