Weekbrief week 5 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 5, 01 feb 2023

Beste klanten, het voorjaar begint alweer te kriebelen. Sneeuwklokjes klingelen er vrolijk op los en winterakonieten bloeien uitbundig. Op het land steken we de grasranden bij, zodat de paden niet te ver het teeltveld ingroeien. De fruitbomen worden gesnoeid, bij dalende maan, als de sapstromen niet de heftig stijgen. De compost scheppen we nog een laatste keer om, zodat lucht, water en aarde in de juiste verhouding komen. Volgende week zaaien we de eerste radijs in de kas, toch duurt het nog wel tot april voordat buiten de eerste planten en zaden de grond in gaan. Tot die tijd nog veel bewaargroentes in de tassen, aangevuld met enkele gewassen van onze Europese zuiderburen.
Deze week:
Fruitpakketten: appel, peer, sinaasappel, en mandarijn. Midden pakket ook banaan.
Groot pakket: witte kool, knolvenkel, rode biet, courgette, groene pompoen en taugé.
Midden pakket: witte kool, knolvenkel, rode biet, courgette, prei en taugé
Klein pakket: witte kool, knolvenkel, rode biet, courgette en prei. Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Van Doreth onze receptioniste:
Volgens mij heb ik zin in soep. Voor iedere groente in de tas, toverde ik als eerste een soeprecept tevoorschijn! Oh nee, ik had al een soep, toch weer verder zoeken. Even heb ik getwijfeld om er een “soep-editie van te maken….. Uiteindelijk heb ik twee recepten voor soep uitgekozen, ik hoop dat jullie ook zin hebben in soep!

OOSTERSE GROENTESOEP
2el sesamolie, 1prei in halve ringen, 3 teentjes knoflook, 5cm verse gember fijngesneden, 1 rode peper gesnipperd, 300gr wortel in blokjes, 1 rode paprika in reepjes, 2el sojasaus, 300gr witte kool in reepjes, 1½ ltr groentebouillon, 200ml kokosmelk, 125gr taugé, verse koriander.

Verhit de olie in een soeppan en bak de prei een paar minuten met deksel op de pan. Pers de knoflook erboven uit en voeg de gember en peper toe, bak 1 minuut. Voeg dan de wortel en paprika met de sojasaus toe en bak nog 2minuten. Voeg de witte kool met de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat 15min zachtjes koken, tot de wortel gaar is. Nu kan de kokosmelk erbij, verwarm nog even door. Roer vlak voor het opdienen de taugé erdoor, garneer met de koriander. Ook heerlijk met wontons erin, die haal je bevroren bij de toko. Even bevroren en al 5-10min in een pan met zout water, daarna met een schuimspaan overdoen in de hete soep.
Recept van proveg.com, wontons heb ik er zelf bij bedacht.

KIKKERERWTENSOEP MET PREI
1 aardappel, 3 preien, 1el olijfolie, klont boter, 2 tenen knoflook in dunne plakjes, 1 blik kikkererwten, zout en zwarte peper uit de molen, 1 l bouillon, gemalen Parmezaanse kaas.

Schil de aardappel en snijd in stukken. Haal indien nodig de buitenste laag van de prei af, snijd de prei in de lengte doormidden, was ze zorgvuldig en snijd ze in dunne plakjes. Verwarm een pan met dikke bodem en doe er de el olijfolie en de klont boter in. Laat de prei en de knoflook met een flinke snuf zout op een laag vuur bakken tot ze zacht en zoet zijn. Voeg de kikkererwten toe en laat een minuut bakken. Giet de bouillon in de pan en doe de aardappelblokjes erbij, laat 15min zachtjes koken. Pureer de soep (ik laat hem altijd een beetje grof) en roer er om de smaak af te ronden wat Parmezaanse kaas door. Garneer iedere kom voor het opdienen met een extra schep Parmezaanse kaas en wat zwarte peper uit de molen.
Recept van Jamie Oliver (uit de Naked Chef).

PASTA MET GROENE POMPOEN EN ROZEMARIJN
2el olijfolie, naaldjes van 2 takjes verse rozemarijn, pasta voor 4 personen, 1 groene pompoen, geschild en in kleine blokjes, 1 fijngesneden teen knoflook, 250ml kookroom, 90gr rauwe ham in reepjes, 100gr gemalen Parmezaanse kaas, zout en peper.

Verhit de olie in een koekenpan. Voeg de rozemarijnnaaldjes toe en bak al roerend in 1-2mn goudbruin. Schep eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak intussen de pompoenblokjes met de knoflook al roerend in de pan met de rozemarijnolie tot de pompoen gaar is. Voeg de room toe en verwarm. Breng de saus op smaak met peper en zout en meng door de afgegoten pasta, samen met de rauwe ham en de Parmezaanse kaas. Bestrooi met de rozemarijn en serveer direct.
Recept van Ekoplaza.

CHAI PUMPKIN CRÈME BRÛLÉE
40gr pompoen, 200ml verse slagroom, 3 eierdooiers, 60gr suiker + wat extra om te branden, 3tl kaneel, ½ tl kardemom, ½ tl gemberpoeder, 1tl kruidnagel, ½ tl nootmuskaat.

Verwarm de oven voor op 150gr. Kook de pompoen in een steelpan gaar en pureer met de staafmixer. Giet de slagroom in een steelpan en verwarm kort, zorg dat het niet kookt. Klop ondertussen de eierdooiers met alle kruiden en de suiker in een schaaltje luchtig. Voeg hier de pompoenpuree en de slagroom aan toe. Meng door elkaar en giet het mengsel in 2 ovenschaaltjes. Zet de ovenschaaltjes in een grotere ovenschaal met hoge rand, vul de grote ovenschaal met kokend water zodat de kleine schaaltjes net niet helemaal onder water staan. Zet de schaal 60min in de oven. Laat vervolgens 3uur in de koelkast afkoelen. Haal de crème brûlée uit de koelkast, verdeel hier nog een laagje suiker over en karamelliseer met een gasbrander, totdat er een krokant laagje ontstaat.
Recept uit de krant (het AD).

KABELJAUWSTOOF MET VENKEL

1 ui, 2 tenen knoflook, 2 venkelknollen, 1 winterpeen, 2el olijfolie, 1 tl gerookt paprikapoeder, 400gr tomatenblokjes, 1 bouillontablet, 200ml water, 300gr kabeljauwfilets.

Verwarm de oven voor op 220gr. Snipper de ui en snijd de helft van de knoflook fijn. Snijd het groen en de bovenkant van de venkelknollen. Laat de stronk aan de venkel en snijd de venkel in dunne plakken, halveer de plakken in de lengte. Snijd de winterpeen in blokjes van 1cm. Verhit de helft van de olie in een grote hapjespan en frit de ui, fijngesneden knoflook en paprikapoeder 2min op middelhoog vuur. Voeg de venkel toe en bak 2min mee. Voeg de peen, tomatenblokjes, het water en de bouillon toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag en laat 10min stoven. Breng op smaak met peper. Bestrooi ondertussen de kabeljauwfilet met peper en zout. Leg de vis de laatste 5min op het groentemengsel en stoof mee. Serveer met brood.
Uit de Allerhande.

SALADE VAN BIET EN MAKREEL
1 pondje kriel, 2tl gedroogde dille, 2el yoghurt, 2el mayonaise, rode bieten gekookt, gepeld en in stukjes gesneden, gerookte makreelfilet, blik limabonen.

Halveer de krieltjes en kook ze in water met zout in 12min beetgaar, giet af en laat iets afkoelen. Meng de dille met de yoghurt en mayonaise en mix met de bietjes. Doe de krieltjes erbij en schep voorzichtig om. Verdeel de bonen erover en doe de makreel er in stukken bovenop.
Ook uit de Allerhande. Van 2013. Wie wat bewaart….