Week 19 7 mei 2025.
Beste klanten, Vrij Waterland = veel leven in de brouwerij, ook in de vakanties!
Zaterdagochtend was er een gezellige voorjaarsviering met de door ons zeer gewaardeerde vrijwilligers. Het was een zonnige afsluiting van de meivakantie. Twee weken zonder leerlingen, maar met volle inzet van medewerkers en vrijwilligers. Het resultaat mag er zijn en gezien worden. Loop, als u boodschappen komt doen, vooral ook een rondje over de tuin en zie wat er zoal geplant en gezaaid is: venkel, knolselderij, groenselderij, andijvie en verschillende zaailingen. Verder nog courgette, pompoen en komkommer en tomaten in de kassen.
De komende week gaan de 7e-klassers waarnemen hoe “hun” tuinbonen er bij staan (en daarna in hun boekje tekenen) en daar dan meteen wieden in de rij, graskanten knippen en wieden bij de door hen geplante uien.
De 8e-klassers gaan citrusafrikaantjes planten, kruiden drogen en wieden in de kruidentuin. En de eerste rabarber oogsten voor de winkel.
Met de vrijwilligers gaan we deze week knolselderij planten, graskanten afsteken en uitdiepen volgens de Nick-methode in het kleinfruit, schoffelen en wieden op verschillende percelen, knoflook oogsten voor de pakketten, bosbiet oogsten voor de winkel, boekweit en cosmea zaaien en de opnieuw opkomende kweekgrasjes weghalen.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Natyra, citroen, navelsinaasappel en banaan.
Groente groot: zoete bataat, komkommer, bosknoflook (VW), andijvie, taugé, en eikenbladsla.
Groente midden: zoete bataat, komkommer, knoflook (VW), andijvie en eikenbladsla.
Groente klein: zoete bataat, komkommer, knoflook (VW), andijvie en zuurkool.
Recepten van Michiel onze receptionist:
Groene zuurkoolsalade met munt en basilicum
½ kg zuurkool, ½ bosje basilicum, 10 blaadjes munt, 1 dl olijfolie, 1 teen knoflook, peper uit de molen, ⅓ bos peterselie, 1 bindsla.
Neem de zuurkool en proef even hoe zuur deze is, indien de zuurkool wat aan de zure kant is, dus als de zijkant van je mond samen knijpt van het zuur dan is de zuurkool waarschijnlijk wat zuur voor je smaak. Neem in dat geval een bolzeef en spoel de zuurkool voorzichtig af en laat de zuurkool daarna goed uitlekken. Pluk de basilicumblaadjes, peterselieblaadjes en de muntblaadjes. Neem een keukenmachine of een vijzel en maak de blaadjes samen met de teen knoflook fijn. Maal er wat zwarte peper op en voeg nu langzaam de olijfolie toe totdat je een mooie gebonden saus krijgt. Als de zuurkool goed is uitgelekt, maak je de zuurkool aan met de kruidensaus en voeg je eventueel wat peper toe. Zout is bij zuurkool hoogst waarschijnlijk niet nodig. Laat het geheel goed doortrekken, intussen was je de bindsla en snij je de buitenste bladeren in fijne reepjes. Het binnenste van de bindsla gebruik je als garnering van je salade. Maak in je salade als volgt af, neem wat gesneden bindsla en leg op een schaal in een bergje, daarnaast een bergje zuurkool en dan steek je er een heel blad bindsla in. Zo ga je verder totdat de schaal gevuld is. Maak wat broodcroutons en garneer hiermee je salade af.
Pannenkoekjes van zoete aardappelen met Chimichurri en zoete aardappelchips
Chimichurri is gemaakt van een mix van verse peterselie, knoflook, oregano, chili peper, sjalot, azijn en olie, waardoor een pittige saus ontstaat die de perfecte aanvulling is op elk gegrild gerecht.
30 gr platte peterselie, alleen de blaadjes, 30 gr verse oregano, alleen de blaadjes, 2 / 3 teentjes knoflook, 1 rode peper, zonder zaadlijst als je ‘m niet te pittig wilt, 2 el rode wijnazijn, 80 – 100 gr olijfolie extra vierge, zeezout, zwarte peper
Snij de peterselie en oregano fijn. Doe de knoflook en rode chilipeper in een vijzel de stamp deze fijn, doe de groene kruiden erbij het wrijf ze samen met de peper, knoflook, rode wijnazijn, zeezout, zwarte peper en olijfolie tot een mooie emulsie.
Voor de chips heb je een zoete aardappel die je met een Japanse mandoline heel fijn snijdt. Het gaat vanzelfsprekend ook met een mes, maar met een mandoline krijg je heel fijne plakjes zoete aardappel. De zoete aardappel was je daarna een aantal keren in ruim koud water zodat de chips in de frituur niet aan elkaar vastplakken. Daarna ga je ze goed drogen door ze eerst in een vergiet en daarna op een theedoek uit te laten lekken. Verwarm een pannetje met een flinke laag olie waarin je kunt frituren, de olie moet ongeveer 150 graden Celsius zijn want zoete aardappel is natuurlijk zoet van suiker en dat wordt dus veel sneller bruin dan gewone aardappel. Doe de chips een voor een in de frituurpan en bak ze goudbruin, waarna je ze op een dienblad met wat keukenpapier laat afkoelen. Direct als je ze op dit dienblad doet, bestrooi je ze met wat zout.
Aardappelpannenkoekjes:
500 gr zoete bataat, 1 tak tijm, 3 eieren, 125 gr bloem, 350 ml melk, zout, peper, olijfolie.
Schil en de aardappel en snij ze in gelijke stukken, doe ze in een ovenschaal en bestrooi ze met wat grof zeezout, gehakte tijm en olijfolie. Draai er daarna een gladde puree van die je laat afkoelen in een beslagkom. Hierna kun je in deze beslagkom het beslag maken voor je pannenkoeken. Zeef eerst het bloem in de kom, daarna doe je de eieren erbij, dit roer je helemaal glad samen met de melk. Het beslag moet wat dikker zijn dan een normaal pannenkoekbeslag. Bak de pannenkoeken goudbruin in een koekenpan met wat boter.