Week 26 25 juni 2025
Wanneer je in deze tijd van het jaar over Vrij Waterland loopt, begrijp je waarom phacelia ook wel ‘bijenbrood’ wordt genoemd. De blauwpaars bloeiende bloemen bevatten veel stuifmeel en hebben een enorme aantrekkingskracht op bijen en hommels. Het is een gegons en gezoem van jewelste. Afgelopen voorjaar hebben we op veel plekken in de groentepercelen phacelia gezaaid als voorteelt. Vorige week zijn de planten door de leerlingen weggehaald om plaats te maken voor pompoen-, courgette- en kolenplanten, met twee goed gevulde composthopen als resultaat. Nu vind je de phacelia alleen nog op het groenbemester perceel waar de planten blijven staan totdat ze vanzelf afsterven.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Cripps pink en Jonaprince, sinaasappel Valencia, nectarine. Voor midden een watermeloen.
Groente groot: komkommer, courgette, sperziebonen, verse ui, puntpaprika en andijvie.
Groente midden: komkommer, courgette, sperziebonen, koolrabi en verse knoflook.
Groente klein: komkommer, verse ui, venkel en tuinbonen.
Recepten van Michiel, onze receptionist:
Gebakken courgette met olijven en andijvie
1 andijvie, 2 courgette, 1 teen knoflook, 20 taggiasca olijven, 2 sneden zuurdesembrood, verse oregano
Neem de andijvie en snijd deze in de lengte doormidden en daarna de helft nog eens. Was de andijvie in ruim water en laat de andijvie uitlekken in een vergiet. Verwijder na het uitlekken het buitenste blad en de wortelpen en snijd dunne reepjes van de andijvie en doe de andijvie in een slakom.
Maak mooie blokjes van het brood en bak deze in een beetje olijfolie in een pan tot mooi goudbruine croutons. Na het bakken doe je wat grof zeezout en versgemalen zwarte peper op de croutons en laat je ze afkoelen op een schaaltje eventueel op wat keukenpapier voor het overtollige vet.
Snijd nu de courgette in de lengte in vier delen en verwijder het zaad gedeelte door middel van een mes. Daarna snijd je de repen courgette in de lengte nogmaals doormidden en vervolgens in blokjes van 1 centimeter. Hak de knoflook en snijd de olijven doormidden. Verhit wat olie in de pan en bak kort en krachtig de courgette zodat er bruine randen ontstaan. Maak hierbij de courgette zeker niet te gaar, er mag nog wel een bite in de courgette zitten. Voeg op het laatst de knoflook en olijven toe en maak de courgette op smaak met wat peper en zout. Als laatste van het vuur af doe je de oregano blaadjes erbij en vermeng je de hete courgette met de andijvie. Zo slinkt de andijvie een beetje. Maak het geheel eventueel nog verder op smaak met een simpele dressing van wat azijn, zout, peper en olijfolie. Net voor het serveren doe je de croutons erbij.
Soep van puntpaprika en knoflook en venkelsalade
5 rode paprika, 1 kg tomaatjes (cherry), 5 gesnipperde ui, 1 rode peper, 2 tenen knoflook, 1/4 bos basilicum, zout, Sap van 1 sinaasappel, 5 gr gerookt paprikapoeder, 750 ml groentebouillon, venkelknol
Zet de uien aan tot ze lichtbruin zijn, voeg de gesneden paprika, rode peper, knoflook en gerookte paprikapoeder toe. Gaar het geheel en voeg vervolgens de tomaatjes, basilicum, groentebouillon en sinaasappelsap toe. Als alles goed gaar is, kun je de soep malen met de staafmixer en verder op smaak brengen. Zeef de soep en voeg eventueel nog wat olijfolie toe, dit zorgt voor wat zacht mondgevoel van de soep.
Neem nu de venkel en haal de bodem van de knol en eventueel de buitenste schil. Het gemakkelijkst en het lekkerste resultaat krijg je met een Chinese mandoline. Hiermee snij je een flinterdunne venkelsalade in een handomdraai. Bij de toko zijn deze mandolines meestal wel te krijgen. Kijk wel goed uit voor je vingers want het mes op deze apparaatjes is vlijmscherp. Vang de venkel op in een beetje ijswater en garneer de hete soep net voor het serveren met een plukje venkel en wat extra olijfolie.