NOG TASSEN VAN VRIJ WATERLAND THUIS? LEVER ZE IN!!!
Week 39 24 september 2025
Beste klanten, per abuis is vorige week de munt in het verkeerde pakket beland. Mensen met een groot pakket krijgen de beloofde munt deze week alsnog.
Deze week krijgen we de loonwerker op bezoek. Compost van onze plantenresten, de mest van onze twee paarden en varkens, plus de potstalmest van boer Kees (biodynamische veehouderij) worden samen gemengd en verrijkt met minerale lava, basalt en schelpenkalk. Dit rijke mengsel ligt nog enkele maanden te rusten en gaat dan in maart als voeding voor het bodemleven over de groentevelden. Zo komt in de biodynamische landbouw de natuurlijke cyclus weer rond.
Deze week in het pakket:
De inhoud van onze pakketten (NL-BIO-01) is altijd onder voorbehoud. Oogst en aanlevering kunnen leiden tot andere inhoud.
Fruit: appel Santana en Alkmene, witte druiven, kiwi en Satsuma groene mandarijnen en voor midden een mango en peer.
Groente groot: knolselder, wortelen, spruiten, zoete bataat, komkommer, een kruidenbuideltje van rozemarijn, tijm en laurier en het vorige week beloofde bosje munt.
Groente midden: knolselder, wortelen, spruiten, cherrytomaat en gember.
Groente klein: knolselder, wortelen, spruiten, zoete bataat.
Recepten van Michiel onze receptionist en Odin receptenboek
Knolselderijsoep met gebakken appeltjes in honing
1 knolselderij, 1 ui, 1 bleekselderij, tijm, rozemarijn,1 laurier, 2 dl crème fraîche, 2 l groentebouillon, 2 appels, 2 el honing, peper en zout.
Neem een grote soeppan en verwarm de pan gemiddeld, snipper de ui en fruit de ui totdat deze glazig is maar niet gekleurd. Snij ondertussen de knolselderij en de bleekselderij in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Was de groenten en voeg de selderij daarna toe aan de uitjes. Laat de selderij meebakken en voeg de laurier toe. Hak de tijm en rozemarijn en voeg deze ook toe. Blus het geheel af met een groentebouillon. Deze kun je natuurlijk goed zelf maken. Ik zal het recept ook nog een keertje toevoegen voor de zekerheid. Kook de selderij goed gaar en maal de soep fijn met een staafmixer of een blender. Doe de soep terug in de pan en maak de soep af met de crème fraîche en eventueel peper en zout. Indien je de soep niet fijn genoeg vindt kun je de soep ook nog zeven met een bolzeef.
Neem nu een koekenpan en laat hierin de honing heet worden, de appels snij je in een halve maantje zonder klokhuis maar met schil. Nu bak je de appeltjes in de honing tot ze gekarameliseerd zijn, kijk uit want de honing wordt erg heet. Serveer de appeltjes in de soep net voordat je de soep serveert.
Pittige spruiten met cashewnoten en ras el hanout
piment 10 gr, kardemom 5 gr, kaneel 15 gram, kruidnagel 4 gr, zwarte peper 15 gr, foelie 4 gr, nootmuskaat 7 gr, venkelzaad 20 gr, koriander 20 gram, komijn 20 gr, 1 kg spruiten, 1 ui, 40 gr cashewnoten, 2 tenen knoflook, 1 rode chilipeper, 1 dl kokosmelk.
Weeg alle specerijen af en doe ze in een blender of vijzel en maal ze fijn, eventueel kun je de specerijen mix die je krijgt nog door een zeef duwen. Je kunt ook goed malen of vijzelen. Deze mix kun je goed bewaren in een potje voor later. Voor dit recept heb je maar 2 el ras el hanout nodig.
Neem de spuiten en maak ze schoon, schil de ui en snipper deze fijn. Kneus de knoflook en hak de knoflook fijn, hak ook de chilipeper fijn zonder de zaadjes. Indien je van pittig houd doe je ze er gewoon lekker bij.
Neem een koekenpan en verhit de pan met een beetje olie, fruit de uitjes aan tot ze goudbruin zijn, voeg de ras el hanout toe en vermeng de ras el hanout met de uitjes.
Neem nu de spruiten en doe ze bij de uitjes, laat het geheel lekker een beetje smoren en gaar worden. Voeg de knoflook en rode chilipeper toe en laat alle smaken met elkaar een worden. Na 10 minuten voeg je de kokosmelk toe en laat je alles met een deksel op de pan gaar worden. Maak de spruiten niet te gaar want dan worden ze zwaar verteerbaar en zijn ze niet meer zo lekker.
Brand de cashewnoten in een klein laagje olie goudbruin en doe ze daarna in een zeefje. Direct nadat je de cashewnoten hebt gebrand doe je er wat peper en zout op. Laat ze afkoelen en garneer de spruiten hiermee.
Groentebouillon
1 knolselderij, 2 prei (alleen het wit), 2 stengel bleekselderij, 2 uien , 2 winterwortel, 6 tomaten, 3 kruidnagel, 5 jeneverbes, 2 blaadjes foelie, 1/3 bos tijm, 1/3 bos rozemarijn, peper 10 hele korrels, zout 30 gr, 1 bol knoflook, 5 liter water, 5 gr koriander, verse gember
Maak alle groenten schoon en snij ze in gelijke stukken. Zet alles koud op en laat het geheel “aan de kook” 6 uur trekken. Het is een soort thee die je zet, dus het moet niet koken want dan verlies je de frisheid in de bouillon. Zeef het geheel en proef of er peper en zout bij moet. Dit is natuurlijk een heel groot recept en je houdt er veel bouillon aan over.
Je kunt het aanpassen aan de hoeveelheid die je wil, belangrijk is echter dat de verhoudingen tussen de ingrediënten hetzelfde blijven.
Het is op veel manieren te gebruiken in de keuken en goed te bewaren. Maar ook heerlijk om zo te drinken.
