Week 43-2025: Vakantieweek :-) winkel gesloten en geen tassen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 50                                                                                                               14 dec 2022

Beste klanten, na de kerst vindt u de recepten op www.vrijwaterland.nl .

In de winkel liggen dan nog enkele tastbare exemplaren voor de liefhebbers.

Buiten de winkel hangt inmiddels een mededelingenkastje met daarin de receptenbrief.

 

Kerstvakantie:

Week 52 en de eerste week van januari 2023 is de winkel gesloten

Er zijn dan twee weken geen pakketten. 11 januari staan de pakketten weer voor u klaar.

 

           

fruitpakketten: appel, sinaasappel, mandarijn en kakifruit. In het midden pakket ook peer.

In het grote groentepakket:  zuurkool, bataat, avocado, wilde wortel, groenselder

en een bakje kiemen spicy.

 In het midden pakket : zuurkool, bataat, avocado, wilde wortel, groenselder

 In het kleine pakket: zuurkool, bataat, avocado, wilde wortel, groenselder

Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

 

Van Doreth onze receptioniste:

Volgens mij heb ik het al eerder gezegd: Er zit té weinig tijd in een dag!! Er zijn zoveel dingen die ik wil doen!! Het huis(houden) op orde houden, sporten, wandelen, lezen over voeding, recepten zoeken, koken, kletsen met vriendinnen, samenzijn met het gezin, af&toe een beetje lummelen, mooie boeken lezen en dan alles ook graag met aandacht en liefde… Of ik wil misschien teveel??

 

JACHTSCHOTEL

500gr rundergehakt, 2 á 3 goudrenetten, 2 pakjes zuurkool, 3 uien, 2tl kaneel, 1t paprikapoeder, 1tl kurkuma, 1tl kerrie, 1tl nootmuskaat, peper en zout naar smaak, 1kg aardappelen, 1el kokosolie en een flinke klont roomboter.

Schil de aardappelen en kook gaar. Snijd ondertussen de uien in halve ringen en fruit in de kokosolie in een koekenpan. Voeg het gehakt toe en maak het los met een houten spatel en voeg de kruiden toe, roer door en laat rustig bakken, roer af en toe door. Schil de appels en snijd in dunne plakjes. Voeg toe aan het gehakt en roer door. Giet de aardappelen af, vang een beker kookvocht op. Stamp ze fijn, voeg een flinke klont roomboter, peper en zout en net zoveel kookvocht toe, tot je een smeuïge puree hebt. Pak een grote ovenschaal en verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Knip de pakjes zuurkool open en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Verspreid vervolgens de zuurkool losjes over het gehaktmengsel. Verdeel de aardappelpuree erover, strooi er eventueel wat paneermeel over en zet 30minuten op 180grC in een voorverwarmde oven.

 

ZUURKOOL POMPOENSCHOTEL

500g zuurkool, 1 kg pompoen (schoon), 200g gerookte spekreepjes, 300g gehakt, 50g pijnboompitjes,1 00 g crème fraîche, 1 prei, 1 bosje platte peterselie, 1 spaanse peper, 1 bouillonblokje, 150 g geraspte kaas.

Schil en schraap met een lepel de pitjes uit de pompoen. Snij de pompoen in grove stukken en kook deze in een klein beetje water, zodat de pompoen net onder ligt, in ongeveer 15 min gaar. Verwarm een hapjespan en bak de spekjes goudbruin. Voeg het gehakt eraan toe en rul deze gaar. Snij ondertussen de prei in ringen en was het schoon in een vergiet onder koud water. Snij het pepertje fijn en bak deze mee. Hak de peterselie fijn en voeg deze toe samen met de groentebouillonpoeder. 

Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Verwarm de oven voor op 180 graden. Wanneer de pompoen gaar genoeg is, giet deze dan af. Stamp de pompoen tot een mooie gladde puree. Schenk het vocht van het gehakt erbij en de crème fraîche roer dit goed door de pompoenpuree. Daarna meng je de uitgelekte zuurkool erdoor. Vet een ovenschaal in. Rooster in een koekenpan de pijnboompitjes goudbruin en roer deze door het gehakt. 

Leg eerst een dun laagje pompoen-zuurkoolpuree op de bodem van de ovenschaal  vervolgens het gehaktmengsel en daarop de rest van de puree. De toplaag wordt de geraspte kaas. Bak de zuurkool-pompoenovenschotel 20 minuten in een voorverwarmde oven.

 

GEPOFTE ZOETE AARDAPPEL MET SPINAZIE EN GEITENKAAS

4 gewassen zoete aardappels, 300gr gewassen spinazie, 2el olijfolie, geraspte schil en sap van ½ citroen, 1tl paprikapoeder, snuf kaneel, zout en peper, 125gr zachte geitenkaas, 2 handen gehalveerde druiven.

Verwarm de oven voor tot 200gr. Leg de zoete aardappels op een kleine met bakpapier beklede plaat en rooster ze ongeveer 1 uur. Als je met een mesje moeiteloos in de aardappels kan prikken, zijn ze gaar. Halveer ze in de lengte en schraap met een lepel het grootste deel van de binnenkant eruit, maar laat een randje van ½ cm zitten binnen de schil.

Bak de spinazie in de olijfolie, blus hem af met het citroensap en druk het vocht er zo veel mogelijk uit. Hak de spinazie fijn.

Meng de gehakte spinazie met het zoete-aardappelkruim en voeg geraspte citroenschil, paprikapoeder, kaneel, zout en peper toe. Vul de lege aardappelhelften met het spinaziemengsel en leg ze terug op de bakplaat. Bestrooi de bovenkant met geitenkaas en de halve druiven. Zet de aardappels nog 10min terug in de oven zodat ze door en door warm worden en de kaas een bruin korstje krijgt. Bestrooi voor het opdienen met peper.

 

ZOETE AARDAPPEL SALADE

500gr zoete aardappel, olijfolie, 200gr trostomaten, 1 kleine rode ui, 15gr verse koriander, 1 groene galapeñopeper, 2 limoenen.

Verwarm de oven voor op 220gr. Was de zoete aardappels en snijd ze in plakken van ongeveer 1cm dik en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Bak de plakken in 20-30min gaar in de oven.

Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes en doe ze in een kom. Snijd de koriander fijn en doe bij de tomatenblokjes, schep alles om. Verwijder het steeltje en de zaadlijsten van de jalapeñopeper en snijd het vruchtvlees fijn. Halveer 1 limoen en pers de vrucht uit. Breng de tomatensalsa op smaak met de peper, het limoensap en eventueel zout. Snijd de andere limoen in parten. Schep de salsa over de zoete aardappel en serveer met de parten limoen.

 

SHAKSHUKA MET AVOCADO

1 grote ui, 2el olijfolie, 2 tenen knoflook, 1 rode paprika, 70 gr tomatenpuree, 400gr kerstomaten uit blik, ½ tl komijn, 1tl gerookt paprikapoeder, ½ tl chilivlokken, 3 eieren, 1 avocado, 3 takjes koriander, peper en zout.

Snipper de ui en fruit deze met de olijfolie aan in de pan. Snijd de paprika in blokjes en snijd de knoflook fijn. Bak gedurende 5min mee totdat deze glazig zijn.

Voeg dan de tomatenpuree, kerstomaten uit blik, komijn, paprikatpoeder end e chilivlokken toe en laat het geheel 10 tot 15min inkoken. Maak vervolgens drie kuiltjes in het mengsel en vul ieder kuiltje met een ei. Plaats de deksel op de pan en pocheer de eieren 3 tot 8min in het tomatenmengsel. Zodra het eiwit gestold is, is de shakshuka goed. Laat de eieren iets langer pocheren voor een harde dooier.

Schil en ontpit de avocado. Snijd de avocado in dunne plakken en hak de koriander grof. Garneer de bovenkant van de shakshuka met plakjes avocado en koriander.

 

Breng op smaak met peper en zout. Serveer met lekker brood om te dippen.