Weekbrief week 21 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 21                                                                                                                21 mei 2023

Beste klanten, de groentevelden raken aardig bezet met gezaaide en geplante groentes. Volgende week spinazie en wellicht de eerste lentesla in het pakket. Deze week worden de leerlingen uitgedaagd om de uien te wieden. Een “ui”terst zorgvuldig klusje, want uien met hun holle buisjes als blad, zijn uiterst kwetsbaar. Over twee weken vindt u, als het goed gaat, de eerst bosui in uw tas.

Fruitpakketten: appel, kiwi, sinaasappel,  banaan, Midden pakket ook nog aardbeien.
Groente groot: witlof, wortel, trostomaat, avocado, komkommer en knoflook.
Midden pakket : witlof, wortel, trostomaat, avocado en komkommer.
Kleine pakket: witlof, wortel, trostomaat en avocado.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Van Doreth onze receptioniste:

Manlief houdt van spullen kopen, je kent het wel (of misschien ook niet): “Boys&Toys”. Hij wil graag dat alles helemaal naar behoren functioneert, daar waar ik nog wel eens kan zeggen, “ach, wat maakt het uit, het is misschien een bééétje stuk, maar hij dóét het nog.” Dus hij heeft een nieuw tosti-ijzer gekocht, want de 10 jaar oude ging niet meer goed dicht. Maar hij dóét het nog wel…… De nieuwe kan je ook als grill gebruiken, heel handig voor het volgende recept, dus ik ben er stiekem toch wel een beetje blij mee …….

KOMKOMMERSALADE MET GEGRILDE HALLOUMI & JALAPEÑO’S

1 geschilde komkommer, zout en peper, 2el witte wijnazijn, 1el rietsuiker, 1-2 el plakjes jalapeño’s uit een pot (of 1 verse in plakjes), 1 teen geperste knoflook, 1 stuk halloumi in reepjes, 1el geroosterd sesamzaad.

Snijd de komkommer in reepjes van ongeveer 1cm dik en 10cm lang. Leg ze in een vergiet en bestrooi met een snufje zout. Laat ca 30min uitlekken. Breng de azijn, 4el water en de suiker kort in een pannetje aan de kook, laat een beetje afkoelen. Voeg de jalapeño en de knoflook toe, laat verder afkoelen. Spoel de komkommer af en dep droog, doe de komkommer in een kom. Schenk de dressing eroverheen. Verhit een grillpan (óf zet je nieuwe tosti-ijzer aan 😊) en grill de halloumi aan beide zijden goudbruin. Verdeel de halloumi over de komkommer en bestrooi met het sesamzaad. Recept uit “Olive Magazine”.

Met de jalapeño’s die over zijn maak je: NACHO’S UIT DE OVEN

1 rode ui, 1-2el jalapeño’s, 2 tomaten, 200gr tortillachips naturel, 125gr crème fraîche, 100gr geraspte kaas, 10gr koriander.

Verwarm de oven voor op 200gr. Snijd de ui in ringen, de jalapeñoplakjes fijn en de tomaten in kwarten. Verwijder de zaadjes van de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Verdeel de tortillachips over een ovenschaal. Schep de crème fraîche erop en verdeel de ui, tomaat en jalapeño erover. Bestrooi met de geraspte kaas en zet ca 10min in de oven tot de kaas goed gesmolten is. Haal ondertussen de blaadjes koriander van de takjes en strooi erover. Recept uit de Allerhande.

TRAYBAKE MET GNOCCHI, TOMAAT EN FETA

1 rode uit, gnocchi voor 4 personen, 200gr feta, 600gr tomaten, 4 tenen knoflook, 6el olijfolie, 2el Italiaanse kruiden.

Verwarm de oven voor op 200gr. Snijd de ui in halve ringen en de tomaten in parten. Verdeel de gnocchi over 1 helft van een met bakpapier beklede bakplaat en leg de plak feta in het midden van de andere helft. Verdeel de tomaten en ui rondom de feta. Leg de tenen knoflook in de schil ernaast. Besprenkel alle ingrediënten met de olie en bestrooi de gnocchi met zout. Bak alles ca 20min in het midden van de oven. Neem de bakplaat uit de oven. Schep de tomaten en de feta in een ruime kom. Knijp de knoflook uit de schilletjes en voeg samen met de kruiden toe aan de kom. Roer tot een grove saus en breng op smaak met peper en evt zout. Meng door de gnocchi en serveer. Deze komt ook weer uit de Allerhande.

WITLOF MET ROMIGE AVOCADO

Witlof voor 4 personen in de lengte gehalveerd, 1 á 2 avocado’s, 3 blaadjes salie heel fijn gesneden, 60gr geraspte Cantal, 1 bol mozzarella in dunne plakjes, 1 fijngehakte teen knoflook, peper en zout.

Blancheer de witlof nét beetgaar en laat ze goed uitlekken. Prak intussen in een kom de avocado glad met salie, peper en zout, en de knoflook. Leg de witlof met de open kant naar boven in een ovenschaal met bakpapier, verdeel de avocado erover, strooi de kaas erover en maal er peper overheen. Gratineer onder de grill of in een oven van 200gr. Recept uit: “Groenten” van Mari Maris.

WITLOFSALADE MET APPEL, SINAASAPPEL EN PECANNOTEN

500gr witlof, 2 handsinaasappels, 2 appels, 2el gembersiroop, 50gr pecannoten.

Snijd de onderkant van de witlof, halveer in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd het lof in stukjes van een ½cm. Pel een van de sinaasappels, haal de partjes los en snijd in stukjes. Pers de andere sinaasappel uit. Was de appels en snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in dunne plakjes. Doe alles in een saladeschaal en schenk de gembersiroop erover. Meng de witlofstukjes erdoor en bestrooi met de pecannoten. Allerhande.

PITTIGE BULGUR MET WORTEL EN MUNT

1 ui, 4el olijfolie, 2el harissapasta, 150gr bulgur, 300gr wortelen in schijfjes van ½ cm dik (of dun?), 1 bouillonblokje, 150gr blanke amandelen, geraspte schil en sap van ½ citroen, zout en peper, 100gr gedroogde abrikozen in blokjes, 1 bosje munt.

Pel de ui, halveer hem en snijd in ringen. Verhit 2el olie in een ruime pan en fruit er de ui ca 5min in tot hij glazig is. Voeg de harissa toe en fruit nog 1 minuut. Voeg de bulgur, wortelschijfjes en 350ml kokend water toe. Verkruimel het bouillonblokje erboven, roer door en leg een deksel op de pan. Kook in ca 15-20min gaar. Bak de amandelen in de rest van de olijfolie goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier, bedruip met het citroensap en bestrooi met zout. Check de bulgur, als het goed is, is hij beetgaar en het vocht grotendeels opgenomen. Neem van het vuur, roer de abrikozen er doorheen en laat afgedekt 5min staan. Hak de munt grof. Roer de citroenschil en de helft van de munt door de bulgur. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de bulgur over een schaal en strooi er de amandelen en de rest van de munt overheen. Recept uit “Foodies”.

WORTEL-PASTINAAKSOEP (mijn pastinaak van vorige week heb ik nog…..)

1el olie, 1 gesnipperde ui, zout, 3 teentjes fijngehakte knoflook, ½ tl zwarte peper, handvol tijmblaadjes, 200gr wortels in stukken, 2 pastinaken geschild en in stukken, 1ltr bouillon, 50ml slagroom.

Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui met een snuf zout. Voeg de knoflook, zwarte peper en de tijm toe en fruit kort mee. Voeg de groenten toe en bak al roerend nog 1min. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook, zet het vuur lager en kook ca 20min tot de groenten zacht zijn. Voeg de room aan de pan toe en verhit kort. Pureer met eens staafmixer en dien op. Recept uit “Olive Magazine”.