Weekbrief week 28 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 28                                                                              12 juli 2023

Beste klanten, deze week waren de venkel en de bleekselderij tegelijk klaar voor de oogst. Twee groentes die niet voor iedereen even makkelijk te bereiden zijn. Gelukkig geeft Michiel, onze al bijna niet meer nieuwe, receptenbedenker enkele van zijn eigen recepten ter inspiratie. Boontjes van eigen land wordt wel even een probleem dit jaar. Met de storm zijn al onze bonenrekken als een harmonica omgewaaid. Een groot deel van de bonen, die daardoor uit de grond gerukt zijn, hebben we deze week weer opnieuw gezaaid. Het is even spannend of het nog tot voldoende vruchtzetting gaat komen zo laat in het seizoen.

Fruitpakketten: appel, sinaasappel, abrikoos, citroen. Voor midden nog blauwe bes
Groentepakket groot: groenselder (VW), venkel (VW), puntpaprika, gember, sperziebonen en courgette
Midden pakket: groenselder (VW), venkel (VW), puntpaprika, courgette, sperziebonen
Klein pakket: groenselder (VW), venkel (VW), puntpaprika, courgette, gember
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Venkelchutney met olijf, tomaat en sinaasappel

3 stronkjes venkel, 3 tomaten, 50 gr. taggiasca olijven, 1 sinaasappel, 1 ui, ½  rode peper, zout, 0,5 dl olijfolie. 

Snij de ui fijn en smoor deze in een pan gaar zonder te kleuren. Voeg nu de schil van een ½ sinaasappel toe. Deze schil je van de sinaasappel en snij je in dunne reepjes en voeg je toe, snij de rode peper fijn, doe die er ook bij. Laat de sinaasappel en peper even mee smoren om de smaak goed los te krijgen. Snij de tomaten fijn en voeg ze aan de ui toe, de tomaten moeten ongeveer 10 minuten goed meekoken totdat het mengsel wat is ingekookt en sausdikte heeft. Nu voeg je het sinaasappelsap toe en de rest van de olijfolie. Maak de venkel schoon, dus de bovenkant en de buitenkant eraf (die gebruik je voor bijvoorbeeld een bouillon) en snij de venkel in maantjes van ½ cm dik. Nu ga je de venkel gaar maken in de tomatensaus. De gaarheid is een beetje afhankelijk van wat je lekker vindt, ikzelf vind dat venkel nog wel wat bite moet hebben. Je kunt de venkel ook helemaal gaar maken, dat is aan jezelf. Op het laatst voeg je de olijven toe, mocht je dat namelijk tijdens het kookproces doen, trekt de smaak van de olijven te veel door de chutney. Proef de chutney en voeg peper en zout toe naar smaak.

Terrine van gegrilde courgette, gepofte puntpaprika en basilicum

4 courgette, 6 puntpaprika, 1 bosje basilicum, verse knoflook, peper en zout, extra vierge olijfolie.

Voor dit recept heb je een ovenschaal nodig van 20 cm bij 17 cm en 6 cm diep, natuurlijk kun je ook een andere vorm gebruiken, echter de hoeveelheden zijn voor deze maat ovenschaal. Ook heb je een grillpan of barbecue nodig. Een houtskool barbecue is te prefereren, het gerecht is anders ook te maken alleen het doet wat met de smaak.

Snij plakken van ongeveer 1 cm dik van de courgette en strooi er wat zout, zwarte peper en knoflook olijfolie op. Dit maak je door 1 teentje plat te drukken op je snijplank met een beetje zout en dan te vermengen met de olijfolie. Wrijf de plakken courgette in en laat het zout even intrekken. Zorg dat je grill of oven goed heet is, daardoor krijg je een mooi gegrilde courgette. Grill de courgette tot ze bijna gaar zijn maar nog net beetgaar zijn.
De puntpaprika moet je poffen, dat betekent dat je ze op 180 graden ongeveer 10 minuten bakt en afgedekt laat afkoelen.
Daarna kun je de paprika pellen want  de schil laat gemakkelijk los, daarbij verwijder je ook de zaadlijsten en het kroontje. Nu snij je lange plakken van de paprika. Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en snij ze grof. Maak laagjes courgette en paprika met iedere keer wat basilicum er tussen. Je maakt laagjes tot je paprika en courgette op zijn. Dek het geheel af met wat vershoudfolie en laat de terrine in de koelkast 24 uur staan. Je moet de terrine onder druk weg zetten, dat betekent dat je een plankje of een passende andere ovenschaal erop zet en er iets zwaars in legt. Zorg dat de druk evenredig is verdeeld. Anders krijg je een scheve terrine en dan is de schoonheid er vanaf. Na 24 uur los je de terrine uit de vorm en kun je met een scherp mes vierkante stukken snijden. De terrine is koud te eten en heerlijk voor een lunch met een goed stuk brood. Je kunt het ook als voorafje serveren met wat mesclun als salade.

Shake van groene selder, komkommer  en gember

4 stengels groene selder, 1 komkommer geschild , stukje gember, stukje rode peper, zout, 50 gr. spinazie, 2 el olijfolie.

Snij alles in stukken en doe het in de blender, laat goed fijn draaien. Daarna gekoeld,  drinken uit een glas. Je kunt deze shake ook even weg zetten zodat alle smaken goed een worden met elkaar. Daarna zeef je de shake en blender je het opnieuw om een beetje lucht in je shake te krijgen.

Abrikozen  frangipane taartje

123 deeg:
Voor dit recept heb je 123 deeg nodig met een 1 ei, dat gaat als volgt. Je neemt 300 gr bloem, 200 gr boter, 100 gr suiker, 1 ei en een snufje zout. Hiervan maak je een deegje en laat het afkoelen minimaal 1 uur in de koelkast. Als je dat gedaan hebt rol je het deeg uit en bekleedt je de lage taartvorm. Wat ik erg handig vind is als je het deeg uitrolt op een stuk bakpapier, hierdoor kun je de deeg eenvoudig in de vorm krijgen.

Frangipane:
150 gr zachte boter, 150 gr poedersuiker, 150 gr amandelpoeder of gemalen amandelen, 30 gr bloem, 2 eieren en een snufje zout.

Roer de boter samen met de poedersuiker glad in de foodprocessor. Voeg de amandelen toe en het ei. Daarna het zout en de bloem. Zorg ervoor dat je niet te lang het mengsel draait in de foodprocessor. Nu heb je een mengsel voor de vulling van de taart.
Neem nu ongeveer 1 kg abrikozen, haal hier de pit uit en snij ze in kwarten. Verdeel de frangipane over de taartvorm en leg de abrikozenkwarten hierin. De taart kun je nu op 170 graden bakken, ongeveer 35 minuten. De frangipane moet mooi goudgeel zijn en het deeg gaar, de frangipane komt omhoog in de taart en wordt stevig. Deze taart is heel goed te bewaren en ook weer even op te piepen door even te verwarmen in de oven. Een beetje poedersuiker erop voor het serveren.