Week 14 2024, paksoi, bataat, komkommer, grapefruit, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 14

3 april 2024

Beste klanten, de leerlingen gaan deze week de groentevelden klaarleggen voor de eerste planten en plantuitjes. Paden lopen in de nu nog maagdelijk zwarte velden is ieder jaar weer een soort feestje. Kapucijners worden gezaaid. Vroege bloemkool, spitskool, verschillende soorten sla en de eerste kruiden worden geplant. Vroege soorten komen als opgekweekte plantjes van de biologische planten kwekerij, latere soorten zaaien we zoveel mogelijk zelf. Over twee weken is een groot deel van het nu nog zwarte veld weer “bewoond”.

Deze week in het pakket:
Fruit: appel Jonagold, clementines mandarijn, rode grapefruit, banaan en kiwi.
Groente groot: zoete bataat, komkommer, romaanse sla, paksoi, puntpaprika, taugé.
Groente midden: zoete bataat, komkommer, romaanse sla en paksoi.
Groente klein: zoete bataat, komkommer, romaanse sla en paksoi.

Recepten van Michiel onze receptentovenaar

Paksoi, taugésalade met cashewnoten en sojasausdressing

1 paksoi, 300 gr taugé, 100 gr cashewnoten, 1/2 dl rijstazijn, 3 dl olijfolie, 20 gr kikkoman sojasaus, ¼ rode peper, 10 gr verse gember, 1 teen knoflook, peper en zout, 1 limoen, ½ bosje verse koriander, 1 komkommer.

Neem de paksoi en snijd het onderste gedeelte van de stronk af en de bovenste top van de bladeren. Niet te veel maar gewoon zodat je de rest van de paksoi kunt gebruiken. Was de paksoi bladeren en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Was nu de taugé en laat deze ook goed uitlekken in een vergiet. Snij de paksoi in reepjes, ik zelf vind het lekker als het nog wat grove stukken zijn maar dat is natuurlijk voor iedereen anders. Neem de komkommer en was deze, snijd de komkommer in de lengte door en strooi er wat zout op. Laat het zout intrekken en snij er vervolgens lange, schuine plakjes van.
Doe de taugé, komkommer en paksoi in een grote saladekom en hussel het allemaal lichtjes door elkaar. Neem een maatbeker, doe de azijn, gember, rode peper, knoflook, sojasaus, sap van de limoen en eventueel wat peper en zout bij elkaar en blender het geheel met een staafmixer. Proef het mengsel of het naar wens is en in dat geval voeg je de olijfolie toe en blender je de dressing tot een mooie emulsie.
Rooster de cashewnoten in de oven op 180 graden Celsius, ongeveer 5 minuten goudbruin of doe hetzelfde in een pannetje met een klein beetje olie. Als de nootjes nog heet zijn, doe je ze op de paksoi en taugé en maak je de salade af met de dressing. Pluk nu de verse koriander en leg de blaadjes bovenop de salade ter garnering.

Puree van bataat met peperonata van puntpaprika met geroosterde amandelen

1 kg paprika, 1 blaadje laurier, 1 teen knoflook, 12 gr rijstazijn, tabasco, zout, 1 dl olijfolie

Was de paprika. Op 180 graden in de oven ongeveer 20 min poffen. Het vel van de paprika moet los komen. Na 20 minuten uit de oven halen, afdekken en latenafkoelen. Pellen, schoonmaken en in julienne snijden. Daarna opzetten met olijfolie, rijstazijn, tabasco, zout, knoflook en blaadje laurier. Zachtjes laten pruttelen totdat de knoflook gaar is. Als de knoflook gaar is, kun je de laurier eruit halen en de peperonata laten afkoelen. Je moet de peperonata af en toe doorroeren, dan ontstaat een mooie binding van de olijfolie en het kookvocht dat uit de paprika is gekomen.

2 kg bataat, 1 tak tijm, 1 tak rozemarijn, olijfolie, peper en zout

Schil de bataat, snijd in gelijke stukken en verdeel ze over een ovenplaat. Hak de tijm en rozemarijn fijn tot een poeder en bestrooi hiermee de stukken bataat op de ovenplaat. Maak de bataat verder op smaak met peper en zout. Neem nu wat olijfolie om te bakken en voeg dit aan de bataat toe. Rooster de bataat in de oven op 160 graden Celsius zodat deze goed gaar en licht gekarameliseerd is. Neem nu de foodprocessor en maal de bataat tot een gladde puree. Hou de puree warm in een pannetje voordat je deze uitserveert op het bord.

100 gr amandelen, ½ dl zonnebloemolie, peper en zout, gerookt paprikapoeder.

Zet een pannetje met olie op samen met de amandelen, laat de amandelen in het pannetje goudbruin worden. Als het vuur erg hoog staat, gaat dit vrij snel en is het van belang dat je goed oplet anders verbranden je amandelen. Als je amandelen de goede kleur hebben doe je ze in een zeef, kijk uit dat je de olie in een daarvoor geschikte bak of pan doet want deze is namelijk nog erg heet. Direct wanneer de amandelen nog heet zijn doe je de peper, zout en gerookt paprikapoeder erop en schud je het over de amandelen. Laat de amandelen afkoelen op een bord voordat je ze gaat serveren. Serveer de puree met daarbij de peperonata en bestrooi het geheel met wat vers geroosterde amandelen.

Recept polentacake met grapefruitsalade

125 gr bloem, 175 gr amandel, 175 gr boter, 175 gr suiker, 125 gr polenta, 1 tl bakpoeder, 4 eieren, een snufje zout.

Klop de boter en de suiker en voeg een voor een de eieren toe. Vervolgens voeg je de gemalen amandel, bakpoeder, zout en polenta toe. Meng dit allemaal goed door elkaar. Als laatste voeg je de bloem toe en maak je een mooi homogeen deeg voor de cake. Voor kleine vormpjes bak je de cake op 160 graden Celsius ongeveer 20 min. Voor een grote cake moet je meer denken aan 1 uur in de oven voordat deze goed gaar is.

2 grapefruit, basilicum, eventueel honing

Neem nu de grapefruit en snijd de boven en onderkant eraf, zodat ze goed op je snijplank liggen. Nu snij je van boven naar beneden tussen de schil en het vruchtvlees, zodat je een naakte grapefruit krijgt. Snij nu partjes grapefruit uit boven een kom en pers het sap uit de resterende vliezen. Maak de grapefruit salade aan met wat blaadjes basilicum en eventueel wat honing.