Week 18 30 april 2025
Beste klanten, deze week in het pakket voor groot en midden spinazie van eigen land. Natuurlijk heerlijk om te roerbakken of koken. Maar de blaadjes zijn ook gewoon rauw te lekker!! Geniet daarom ook eens van een salade met onze vers geoogste rauwe spinazieblaadjes.
Deze week in het groentepakket voor allen: verse knoflook (vw), witlof, prei, baby avocado, spinazie.
In het fruitpakket voor allen: appel Natyra, sinaasappel Valencia, banaan.
Voor midden een bakje blauwe bes. Voor klein kiwi.
Gegrilde preirolletjes en romesco
1 kg prei, 100 gr amandelen(geschilde) ,50 gr hazelnoot (geschilde), 1 chilipeper, 4 teentjes verse knoflook, 1 el gerookt paprikapoeder, 50 gr witbrood, 6 el olijfolie, 1 ½ el rode wijnazijn, 150 gr puntpaprika’s, 1 el tomatenpuree, 40 saffraandraadjes, zout en zwarte peper uit de molen, ½ bos basilicum.
Romesco is een saus die uit Tarragona in Catalonië in Noordoost-Spanje komt. De vissers in deze omgeving maakten de saus om deze te combineren met vis. De saus is gemaakt van een mengsel van amandelen, pinda’s, hazelnoot, geroosterde knoflook, olijf- of zonnebloemolie, azijn en rode pepers. Voor een mooie smaakvolle pepersmaak kun je naar een Spaanse delicatessenwinkel gaan en de pepers kiezen die je het lekkerst vindt. Ook kun je het wat spannender maken door bijvoorbeeld in dit recept wat gerookte paprikapoeder te gebruiken.
Maak de prei schoon, dit doe je door de buitenste laag eraf te halen en de donkergroene delen te verwijderen. Het meeste zand zit tussen het groen aan de bovenkant van de prei. Daarna snij je er rolletjes van ongeveer 10 centimeter lang, het is een beetje afhankelijk van de dikte van de prei of je de prei gemakkelijk gaar kunt grillen. Indien de prei erg dik is kun je de prei ook grillen en daarna nog even in een ovenschaal verder garen op 170 graden Celsius.
De saus gaat als volgt: je neemt de puntpaprika’s en bakt deze op 180 graden Celsius 15 minuten in de oven, zodat de schil zwart begint te worden. Daarna leg je de paprika in een afgesloten bak om af te koelen en te poffen. Hierdoor laat de schil
los en kun je na ongeveer 20 minuten de schil van de paprika trekken.
Rooster de nootjes in de oven tot ze goudgeel zijn, tegelijk kun je de teentjes knoflook poffen in het schilletje zodat ze mooi zacht zijn en zoet van smaak. Week de saffraan in de 8 el water die je aan de kook laat komen. Neem nu een vijzel of een keukenmachine en doe hierin de gepelde paprika, nootjes, gepelde knoflook, tomatenpuree, brood, blaadjes basilicum, zout, peper, azijn, chilipeper en gerookt paprikapoeder. Vijzel of maal alles fijn en voeg langzaam de olijfolie toe. Vergeet de saffraan niet, proef de saus en voeg eventueel zout of peper toe.
Neem de prei van de grill en serveer ze op een schaal, gebruik de romesco als dipsaus.
Ovenschotel van witlof, appel en geitenkaas
1 kg aardappel, 1 kg witlof, 3 appels, 150 zachte witte geitenkaas, 50 gr boter, 1 citroen, peper, zout
Schil de aardappels en snij ze in gelijke delen, zet de aardappels op in weinig water met zout. Als het water kookt leg je een deksel op de pan en kook je de aardappelen gaar. Neem de pan van het vuur en giet de aardappelen af, stoom ze droog op een matig vuur en puree de aardappel met een passe vite of pureeknijper. Voeg de koude blokjes boter toe en roer ze door de puree. Neem een ovenschaal en stort de puree hierin. Maak de witlof schoon en kook gaar in een laagje water met citroensap en een beetje zout. Dit doe je met de deksel op de pan in ongeveer 5 minuten. Laat de witlof uitlekken en een beetje afkoelen, snijd ze vervolgens in de lengte doormidden. Schil de appel en snij ze in blokjes. Leg de witlof en appel op de puree en brokkel de geitenkaas bovenop. Zet het geheel 20 minuten in een oven op 175 graden Celsius.