Week 6 5 februari 2025
Beste klanten, het voorjaar zit nog maar nauwelijks in de lucht of er is alweer een schoolvakantie. Vijf van de jaarlijks twaalf weken, doen wij met onze winkel en de pakketten mee met de schoolvakanties. De mei- en zomervakantie is onze winkel open en zijn er ook pakketten. Herfst-, winter- en voorjaarsvakantie, wanneer er geen of weinig producten van eigen land komen, dan is onze winkel gesloten.
Voorjaarsvakantie 19 tot en met 21 februari, winkel gesloten en zijn er geen pakketten.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Topaz, sinaasappel Tarocco , kiwi, banaan en voor midden peer Conference.
Groente groot: wortelen, broccoli, spinazie, knolselder en komkommer.
Groente midden: wortelen, broccoli, spinazie, knolselder en ui.
Groente klein: wortelen, broccoli, spinazie en ui.
Recepten van Michiel Willems.
Hartige pithiviers van wortel met komijn en rozijnen
Een pithivier is een ronde, gesloten taart, meestal gemaakt door het bakken van twee schijven bladerdeeg, met daartussen een vulling. Het heeft het uiterlijk van een bult en is traditioneel versierd met spiraalvormige lijnen die van boven naar buiten zijn getrokken met de punt van een mes, en geschulpt aan de rand.
8 bladerdeegvellen, 2 eetlepels olijfolie, 1 ui, fijngehakt, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 400 g wortels, geraspt, 100 g rozijnen, theelepel kerriepoeder, 1/2 theelepel komijnpoeder, ⅓ chilipeper, zout, peper, 1 ei, losgeklopt, sesamzaadjes.
Verwarm de oven voor op ongeveer 200°C. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de geraspte wortels, rozijnen, kerriepoeder, komijnpoeder en chilipeper toe. Bak tot de wortels zacht zijn, ongeveer 10-15 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Nu neem je 4 bladerdeegvellen en deze plak je aan elkaar, ze moeten een ½ centimeter overlappen. Gebruik een beetje bloem om ze niet aan je aanrecht te laten plakken. Rol de vellen aan elkaar door middel van een deegroller. Neem een rond bord en leg dit op het vierkant en snij een mooi rondje van het deeg. Herhaal dit met de andere 4 vellen bladerdeeg. Gebruik hierbij genoeg bloem maar niet te veel want te veel bloem daarvan wordt je deeg droog. Rol een van de bladerdeegvellen uit op een bakplaat. Prik in het blad dat je als bodem gaat gebruiken gaatjes met een vork. Verdeel de wortelvulling over het bladerdeeg, laat een rand van ongeveer 2 cm vrij. Rol de tweede bladerdeegrol uit en leg deze over de vulling. Druk de randen goed aan met een vork. Bestrijk de bovenkant van de pithiviers met het losgeklopte ei en bestrooi met sesamzaadjes. Bak de pithiviers in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Laat de pithiviers iets afkoelen voordat je ze aansnijdt. Serveer warm of koud. Ze zijn lekker als lunch, diner of als hapje op een feestje.
Met zeezout gepofte knolselderij met spinaziesalade
1 knolselderij, grof zeezout, spinazie, 1 ui, 1 dl appelazijn, 1 tl dijonmosterd, peper, zout, 3 dl extra vierge olijfolie
Als je knolselderij in de oven wilt poffen zul je merken dat de smaak van de knolselderij intenser wordt en ook wel anders. Je wast de knolselderij goed, al het zand moet eraf maar de schil moet intact blijven. Rol de knol na het wassen door het grove zeezout en leg hem in een ovenschaal. Zet de oven op 150 graden Celsius en laat de knol gaar worden in de oven. Dit duurt best lang. Wanneer uit de knol wat vloeistof komt lopen en je de knol kunt inknijpen met je hand, dan is hij goed. Het voordeel is dat de knolselderij niet snel te gaar zal worden. Als de knol goed is, haal je deze uit de oven en laat je de knolselderij afkoelen. Nadat je de knol hebt laten afkoelen zal het velletje los zitten en kun je de knolselderij pellen. Verwijder de zout resten en schil de knol, de onderkant moet je wel los snijden. Snij nu partjes van de knolselderij en bak deze op een laag vuur goudbruin. Was de spinazie goed en doe hem in een grote saladekom. Maak een mooie dressing van de appelazijn, mosterd, peper, zout en olijfolie. Meteen na het bakken meng je de knolpartjes met de spinazie zodat de spinazie een beetje mee gaart. Maak de knolselderij af met de rest van de dressing. Je moet niet alles gebruiken want de hoeveelheden die ik in het recept heb geschreven zijn ook om een volgende keer ook nog dressing te hebben.
Recept uit Odin receptenboek.
Rijstsalade met broccoli, amandelen en tahin
Makkelijke, voedzame salade met broccoli en noten. Zo’n salade is goed om restjes groente uit de koelkast mee op te maken; je kunt er van alles aan toevoegen. De dressing brengt alle smaken samen.
250 g gemengde rijst, 1 stronk broccoli, 1 teentje knoflook, 1 rode ui, 1 tl korianderzaad, 200 g gekookte kikkererwten, 75 g amandelen, 1/2 bosje koriander, 75 ml olijfolie, 2 el tahin, sap van 1/2 citroen.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar, giet af en laat afkoelen. Snijd de broccoli in roosjes, de stronk in stukjes en kook ze 2 minuten voor. Spoel koud af in een vergiet. Snijd de ui in halve ringetjes en hak de knoflook fijn.
Verhit 4 el olie in een grote koekenpan en fruit de ui glazig. Voeg na 2 minuten de knoflook en korianderzaadjes toe. Voeg de broccoli toe en de afgespoelde, uitgelekte kikkererwten en bak alles nog een minuut of 3-4 goudbruin. Meng de broccoli en kikkererwten met de rijst. Meng voor de dressing de tahin met het citroensap en 1 el olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
Rooster de amandelen al omscheppend in een droge koekenpan en strooi ze over de salade. Schenk de dressing erover. Strooi de verse koriander erover.